24 Februari Dagboek van een gek – Verteltheater Rene Zeebrechts

De Oekraïense schrijver Nikolaj Gogol schreef in 1835 het verhaal in de vorm van een dagboek. Het dagboek vertelt over de kleine ambtenaar Aksenti Ivanovitsj Loopbaan, die niet is opgewassen tegen het leven. Aksenti zit gevangen in zijn eerzucht. Hij loopt helemaal vast in de wondere wereld van de liefde en de macht. Zijn liefde voor de dochter van de directeur en de wens om carrière te maken, luiden zijn ondergang in. Wanneer hij in het gekkenhuis stokslagen krijgt, denkt hij dat het een ritueel betreft dat bij zijn kroning tot de koning van Spanje hoort. Hij zit vast in een conflict met de samenleving en delft het onderspit.

Deze dramatische ontwikkeling is doorspekt met absurde humor; daarin was Gogol zijn tijd ver vooruit. Spel, aankleding en muziek maken de novelle tot een monoloog met elementen die ook nu in het leven nog steeds struikelblokken kunnen zijn.

Samen met regisseur Jan Adriaans (bekend van theatergroep Keskenoate) bewerkte René de novelle over het treurige bestaan van de hoofdpersoon Aksenti tot een solo theatervoorstelling. De virtuoze Tilburgse accordeonist Wim Ruis (bekend van Ot Azoj, de Coup en Zeevonk) doorweeft deze voorstelling met prachtige Oekraïense muziek.

‘René Zeebregts’

Sinds 1999 is René bezig als verhalenverteller. Vertellen is de oudste manier van kennisoverdracht en amusement. Van kampvuur tot en met theater; al sinds de oudheid verbinden verhalen de verteller en zijn publiek op een actieve wijze. René Zeebregts is een gepassioneerd theatermaker en verhalenverteller. Op theatrale en meeslepende wijze vertelt hij zijn verhalen, met een inhoud die rijk is aan scherpe waarneming, levensechte situaties en zinnebeeldige wijsheid. Op het repertoire staan zeer diverse verhalen uit allerlei windstreken. Van vijf minuten tot anderhalf uur.

René begon 40 jaar geleden, toen blies hij theatergroep Boem! nieuw leven in en deed hij ervaring op met absurdistisch repertoiretoneel. Vervolgens stortte hij zich op straattheater met het duo Seggel & Zeep, samen met zijn kompaan Mark van Seggelen. Hieruit is theatergroep Strapatsen voortgekomen, wat resulteerde in vijf, door Mark geschreven, locatie-voorstellingen: Meel, Grind, Jeuk!, De Uitverkorenen en Workel Mochilk (2006-2021). Vooral werd er gespeeld bij biologische boeren, maar ook een bakkerij, een café of een oude loods werd omgebouwd tot een tijdelijk theater.

Enkele recensies:

De Oirschotse Reni is een week nadat ze de voorstelling zag tijdens het Kubusfestival in Middelbeers nog danig onder de indruk. “Overweldigend geweldig!”, zo vat ze haar beoordeling van Dagboek van een Gek kernachtig samen. “Het decor is sober, maar René Zeebregts neemt je volledig mee op sleeptouw in zijn woordenstroom, intense emoties en intieme bespiegelingen, om je vervolgens weer weg te smijten. Je zag soms mensen even hun handen voor de ogen doen; zo heftig zijn de dingen waarin je wordt meegezogen. Knap hoe je wordt meegenomen in de transformatie in zijn hoofd. Samen met de subtiele muziek – dan weer dreigend, dan weer luchtig – is het echt een geweldige en voelbare ’totaalervaring’. Ondanks dat het stuk twee eeuwen oud is, voelt het totaal niet gedateerd. Ook nu nog zien we de verwarde mensen in onze samenleving, die er buiten vallen en de realiteitszin verliezen. Toeschouwers waren compleet ondersteboven. Na afloop was het even echt stil en hoorde je vervolgens: “Wauw!” (Uit: Oirschots Weekjournaal, 15 november 2023.)

“Mooi en indrukwekkend…de opbouw tot krankzinnigheid. Het kleine zaaltje maakte het nog indringender! Zo dicht op de huid. Een rol die goed bij je past. Het absurde uitvergroten. Prachtige en ingeleefde mimiek. Wim Ruis weefde zijn accordeonspel er omheen. Een soort dans tussen de personage en de muzikant. Mooi afgestemd. Pluim ook voor Jan Adriaans.” (Marijke Menken)

“Prachtige vertolking van deze rol die je op het lijf is geschreven René! En de muzikale intermezzo’s zijn ook niet te versmaden! Een top voorstelling!” (Jan Lieve Weeda)

“Gisteren de vertolking van ‘Dagboek van een gek’ van Nikolaj Gogol gespeeld door René Zeebregts mogen bijwonen. ‘Mogen” want het voelde niet als een voorstelling waarvoor ik een kaartje had gekocht, maar het bijwonen van een intieme vertelling van iemand die langzaam van de rails gaat. Fenomenaal vertolkt door René. Ik heb zijn relaas nog lang bij me gedragen.” (Ruud Merks)

Meer info op: www.verteltheaterzeebregts.nl

Dagboek van een gek

Zaterdag 24 februari
Deuren open om 20:00
Aanvang voorstelling om 20:30

Tickets VVK 15 Euro ex servicekosten
Tickets ADD 17,50
Ticketlink: https://eventix.shop/dcajdvqq