IBACH KAMERVLEUGEL

In dit theater staat een heuse antieke Ibach kamervleugel met een rijke historie. De vleugel waar de meest uiteenlopende verhalen over verteld zijn, een vleugel die destijds de Dorpleiners volop stemming en vertier heeft gebracht in de toenmalige recreatie- en later filmzaal.

 

 

 

De vleugel is in 1911 aangekocht door de directe van de zinkfabriek. In deze periode is de vleugel regelmatig bespeeld door Lucièn Dor, één van de oprichters en directeur van de fabriek. Vanaf 1927 werd de Ibach ingezet als ondersteuning voor de welbekende ''stomme films'' die destijds te zien waren in de grote zaal van Hotel ''Saint Joseph'', wat wij nu kennen als ''Cantine Theater Dorplein''. De piano werd dan bespeeld door pianist Henri Leplat.

 

 

 

Na jarenlang hard en intensief gewerkt te hebben sloeg het noodlot toe. Het gebouw werd in 1985 verkocht en alle verenigingen die actief waren in de zaal werden geacht om op een andere locatie hun activiteiten voort te zetten. De vleugel werd toevertrouwd aan de harmonie van Budel-Dorplein, maar helaas konden zij deze niet kwijt in hun nieuwe ruimte. Nadat de vleugel een tijdje alleen achterbleef in de troosteloze zaal, werd deze opgeslagen bij een muziekhandel in Weert. Totdat een lid van de harmonie kwam met het aantrekkelijke aanbod om de vleugel tijdelijk te herbergen. En zo geschiedde het: vanaf medio jaren tachtig stond hij in de huiskamer van de familie, deed hij dienst als bar bij gelegenheden en werd hij op zijn tijd bespeeld.

 

 

Toen in 2013, op initiatief van Floor van Duijvenboode, de oud-voorzitter van Stichting ''Parels van Dorplein'', er een begin werd gemaakt met de rehabilitatie van de zaal kwam dit verhaal hem ter ore en kwam zodoende de vleugel op het spoor. Het was duidelijk dat dit pronkstuk en cultureel erfgoed thuishoorde op zijn oorspronkelijke plaats. In 2017 was de zaal zo ver gereed, dat de terugkeer van het instrument kon worden overwogen en gerealiseerd. In overeenstemming met de familie werd de Ibach na 32 jaar opgehaald en met alle zorg in de zaal geplaatst. Om terdege te weten in welke staat de vleugel was, moest hij eerst worden nagekeken. In de zomer van 2017 werd een pianostemmer ingeschakeld die concludeerde dat het instrument een mooie klank had en de zangbodem niet beschadigd was. Wel had de tijd vat gehad op de vleugel. Het was daarom noodzakelijk dat het een en ander moest worden gereviseerd of zelfs vervangen worden. In de tussentijd waren de werkzaamheden aan het podium en zaal nog niet helemaal klaar en daarom werd de vleugel achterin de zaal geplaatst.. wachtend op het grote moment.

 


 

Dan eindelijk, na ruim anderhalf jaar stilstand, was de tijd aangebroken: het instrument werd opnieuw gestemd voor begeleiding van het gemengde koor ''de Volharding'' uit Valkenswaard bij een kerstcantate. Hier kon de Ibach doen waar hij voor gemaakt is: bespeeld worden en de mooiste klanken laten horen in een zaal waar de akoestiek werkelijk fenomenaal is.

 

 

 

Hoe mooi het ook klonk, een revisie was noodzakelijk voor professioneel gebruik om aan het hoogstaande niveau en verlangen van de muzikant te voldoen. Het vilt, hamers en snaren moesten vervangen worden. Hierdoor werd op 7 april 2019, tijdens een lezing over de historie van Dorplein, een crowdfunding gestart om de kosten voor de revisie bij elkaar te krijgen.

 


 

Het hoofdthema van de crowdfunding was het benefietconcert, dat ter ''beloning voor de donateurs'' hieraan verbonden was. In het kader van deze actie kwam de bekende pianiste Eliane Rodrigues op zaterdag 15 juni 2019 naar het Cantine Theater Dorplein. Eliane Rodrigues staat bekend als de absolute top binnen de muziekwereld. Als pianiste heeft ze gespeeld in alle grote concertsteden van de wereld zoals Antwerpen, Amsterdam, New-York en Sint-Petersburg. Tijdens deze avond speelde Eliane en haar conservatoriumstudenten. Haar studenten speelden ter voorbereiding van hun afstudeerexamen één week later. Samen hadden ze gezorgd voor een geweldige avond vol muzikaal vertier.

 

 

 

Huidige stand van zaken:

Deze Crowdfunding/benefietconcert had helaas niet het gehoopte bedrag opgebracht, maar we zullen met het opgehaalde bedrag de vleugel laten reviseren tot een goede bruikbare kamervleugel. Voorlopig zal met het geld de gehele mechaniek van toets t/m hamerkop gereviseerd worden. Updates hierover zullen op deze webpagina te zien blijven.