Historie

Waar de verhalen van vroeger nog ronddwalen

Het Cantinetheater ligt knus verborgen in een bijzonder historisch pand in het even bijzondere fabrieksdorp Budel-Dorplein. Middenin de natuur, omringd door uniek industrieel erfgoed. Heb je deze verborgen parel eenmaal ontdekt, dan word je getrakteerd op bijzondere verhalen en een unieke historie.

Hoe een fabriek een dorp creëerde

Het begon allemaal met een groots plan van de Belgische gebroeders Lucièn en Emile Dor. Zij kochten in 1892 zo’n 680 hectare grond van de gemeente Budel. Het doel: een zinkfabriek beginnen en daaromheen een dorp bouwen voor de mensen die er gingen werken. Ze begonnen direct met het bouwrijp maken van het water- en vennengebied en er werden plannen gemaakt voor woningen voor werknemers. Voor de arbeiders die in ploegendiensten werkten of vrijgezel waren, werd ”Hotel Sint Joseph” (in de volksmond ”De Cantine”) gebouwd.

Hotel Sint Joseph

De broers hadden aan alles gedacht: in het gebouw kwamen naast slaapkamers ook een eetzaal, een school, een wasserij, een bakkerij en een winkel, een ziekenboeg, een kapel en een ‘ontspanningslokaal’ – nu ons mooie theater. In de beginjaren bedoeld als multifunctionele ruimte waarin de bewoners konden eten en recreëren. Ook hield de plaatselijke harmonie ”Les Echos de Dorplein” hier concerten en was het de plek voor toneelvoorstellingen en dorpsfeesten. In de jaren ‘20 werd een filmclub opgericht en werden er vervolgens ”stomme” films vertoond, ondersteund door pianomuziek. Hoe sfeervol moet dat geweest zijn!

Ontstaan van het Theater

In de jaren ‘50 draaide de fabriek of ”De Zink” financieel optimaal. Tijd om het ontspanningslokaal om te bouwen tot een heus theater en bioscoop met 350 zitplaatsen en een beneden- en bovenfoyer. Een openbaring voor de wijde omgeving! Met name de akoestiek was ongekend (en dat is hij nog steeds!).

Verkoop van de Cantine

De thermische KZM-zinkfabriek is in de zeventiger jaren opgegaan in een grotere organisatie en overgeschakeld naar een elektrolytisch bedrijf. De oude cultuur moest worden omgebouwd naar een moderne organisatie, waarin ook het dorp loskwam van ”de Zink”. Daarnaast was het minder vaak nodig om werknemers onder te brengen in het hotel. Er werd een alternatief bedrijfsrestaurant gebouwd op het fabrieksterrein zelf en ”de Cantine” werd verkocht.

Weer helemaal klaar voor de toekomst

Gelukkig heeft een groep dorpsbewoners de prachtige zaal altijd gekoesterd en beschermd. Een aantal jaar geleden kwam het plan om de zaal in ere te herstellen en weer open te stellen voor het publiek. En dat is gelukt. Na een flinke opfrisbeurt, professionele ventilatie en techniek en een vast team is het theater weer klaar voor nieuwe, bijzondere momenten!

Het Cantinetheater wordt helemaal gerund door vrijwilligers. Mensen met een hart voor theater, cultuur en film. Of juist met liefde voor de gemeenschap en de bijzondere historie van de plek.

Die liefde, die voel je in alles.